Apartman asansörü nereye şikayet edilir?
Site yönetimi ile ilgili şikâyetler belediye yapı denetim birimlerine veya ilgili belediye kuruluşlarına iletilerek çözüm üretilebilir.
Asansör nasıl kapatılır?
Öncelikle asansörün elektriğini kapatın. Bu, asansör kontrol panelindeki ana şalteri kapatarak veya kontrol panelinden asansör elektriğini kapatarak yapılabilir. Asansörü kapattıktan sonra birkaç dakika bekleyin. Bu, asansörün içindeki elektrik enerjisinin tamamen tükenmesini sağlayacaktır.
Asansör kimin sorumluluğunda?
Bina sahibi ve bağımsız bölüm sahipleri asansör kazalarından sınırsız sorumludur. Asansör kazalarından kaynaklanan yaralanmalar veya ölümler durumunda bina sahibi “kesinlikle kusurdan” sorumludur.
Apartmanda 1 katta oturanlar asansör parası öder mi?
Apartman ve sitelerin zemin katlarındaki asansör giderlerinin paylaşımı Ortak yaşamda eşitlik ve adalet: Asansör giderleri tüm apartman sakinlerine aittir! Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/C maddesi: Zemin katta oturan herkes asansör giderlerine katkıda bulunmak zorundadır!
Bina yönetimi asansörü kapatabilir mi?
Apartman yönetimi asansörün kapatılmasına karar verebilir.
Bina asansör denetimini kim yapar?
A tipi muayene kuruluşları, TS EN ISO/IEC 17020 standardına göre TÜRKAK tarafından akredite edilerek Bakanlığımızca yetkilendirilen ve ilgili idare(ler) (belediye veya il özel idareleri) ile protokol düzenleyerek asansörlerin periyodik muayenelerini gerçekleştiren kuruluşlardır.
Asansör kuralları nelerdir?
Asansör Adabı Asansör kapısı açılırken asansör boşluğuna girmeyin, yani asansör kapının alt kısmında yukarıyı gösterene kadar beklemeyin. Basılı oka tekrar tekrar basmanın bir anlamı yoktur, butona sürekli basmak anlamsızdır.
Kırmızı etiketli asansör kapatılır mı?
Kırmızı bilgi levhası iliştirilmiş asansörünüzde tespit edilen uygunsuzlukların 30 gün içerisinde giderilmemesi halinde, asansörünüz belediyenize bildirilerek kullanımdan kaldırılacak ve asansörünüz mühürlenerek kullanıma kapatılacaktır.
Asansör durunca ne yapmalı?
Asansörde sıkışırsanız, hemen kontrol panelindeki alarm ve çağrı düğmelerine basın. Bina bakımına bildirilmesi gereken bir acil durum olması durumunda, bu düğmeler faydalı olacaktır. Diğer taraftaki bir personel çağrınıza cevap verecek ve size yardımcı olacaktır.
Apartman asansörde eşya taşımak yasak mı?
06.04.2019 tarihli 30737 sayılı “Asansörlerin İşletme ve Bakımı Hakkında Yönetmelik”te ve [TS EN 81-1+A3] ve [TS EN 81-] standartlarında asansörlerle yük taşınamayacağına ilişkin bir ifade bulunmamaktadır.
Asansör düşerse sorumlu kim?
Türk Medeni Kanunu’nun 684. maddesine göre asansör, binanın ayrılmaz bir parçası sayılır. Bu nedenle asansörde meydana gelebilecek ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan kazalarda bina sahibi tam sorumluluk taşır.
Asansör yönetmeliği kaç kattan sonra mecburi?
MADDE 34 – (1) İmar planına göre, bağımsız bölümü olan daireler hariç olmak üzere, üç katlı binalarda asansör bulunması, dört veya daha fazla katlı binalarda ise asansör bulunması zorunludur.
Bozulan asansör ev sahibi mi kiracı mı?
Kiracı bozuk asansörün parasını öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Boş daire asansör parası öder mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu, Madde 20 C: Yani asansör veya merdiven kullanılmasına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kurtulamaz. Bu masraf kat mülkiyeti kanunu uyarınca dava yoluyla kaçınılırsa mahkeme bu masrafı yükümlülükten kurtulan kişiye geri öder.
Asansör tamir ücretini kim öder?
Bu kanuna göre asansör bakımı gibi ortak alan giderleri tüm daire maliklerinin eşit olarak karşılaması gereken giderlerdir.
184 şikayet edince ne olur?
İhbarı alan tütün ekibi derhal verilen adrese giderek ihbarı yerinde inceler. Denetleme ekibi bir ihlal tespit ederse gerekli önlemler alınır ve denetim görüntüleri ve raporları sistem üzerinden merkez ofise gönderilir.
Apartmanda sorun olursa nereye şikayet edilir?
Vatandaşlar, çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atıklarla ilgili şikayet ve bildirimlerini Alo 181’e iletebiliyor.
Alo 130 ne işe yarar?
Ürün Güvenlik Raporu ve Şikayet Bildirimi.
Binada asansör arızasını kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesine göre, zemin kattakiler dahil olmak üzere tüm sakinler asansör giderlerine katkıda bulunmak zorundadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesi, dairenin genel giderlerinin dağıtımını düzenler.