Tefsir çeşitleri nelerdir?
Tefsir ilmi genel olarak rivayet ve dirayet tefsir olmak üzere iki kola ayrılır. Bunun yanı sıra zamanla irfan tefsirinin alt dalları olan mezhep, işari, fıkıh, sosyal ve bilimsel tefsir gibi ekoller ortaya çıkmıştır.
Batini tefsir ne demek?
Bu garip yöntem, Mısırlıların bilimsel zevkine ve doğasına aykırıydı; esasen, gerçek anlam ve yapılarıyla belirtilmeyen kelimelere gizli anlamlar atfetmekten ibaretti. Bu anlamlara, ezoterik yorumları benimseyenler tarafından “gizli anlam” veya “ezoterik anlam” deniyordu.
İrfaniyye ne demek?
İslam’da İrfaniye, Allah’ı İlahi Yaratıcı olarak bilmek ve bilmek anlamına gelir. Kavram İslami terminolojide Marifetullah olarak da bilinirken, Yahudi terminolojisindeki karşılığı Gnosis’tir.
İçtimai tefsir nedir?
Kısaca sosyal tefsir ekolü, tefsirde Kur’an’ın yönelim yönünü esas alan ve zamanın sosyal problemlerinin Kur’an ayetleri ışığında çözülmesi gerektiğini savunan bir yaklaşım olarak tanımlanabilir.
En güvenilir tefsir hangisi?
Halkımız, eğitim seviyesi ne olursa olsun, tefsiri bir bilgi kaynağı olarak görmelidir. Bu durumda Fahreddin er-Râzî, Kurtubi, Şevkânî, Elmalılı Hamdi Efendi, Seyyid Kutub, Mevdudi ve Süleyman Ateş’in tefsirleri bizi Kur’an ayetlerinin tefsiri konusunda mutlak hakikatlere götürmez.
En eski tefsir hangisidir?
Eldeki bilgilere göre Kur’an-ı Kerim’i baştan sona resimli olarak anlatan ilk tefsir kitabı Mukatil b. Süleyman’ın “Tefsîru Mukâtil b. ” adlı eseridir. Eserinin adı “Süleyman”dır. Ayrıca bu dönemde yaşamış olan Ali b. Ebî Talha, Süfyan es-Sevrî, Yahya b.
İşari tefsirler nelerdir?
Tasavvuf ehlinin kalbinde doğduğuna inanılan işaretlere dayalı olarak âyetlerin tefsiri; tasavvuf ehlinin bu metotla yaptığı yorumlar için kullanılan bir terimdir.
Burhani tefsir nedir?
Kur’an’ın anlatım üslubundaki incelikleri açıklayan beyanî tefsir, genel tefsirin bir parçası olup, anlatım üslubuna ait sanatlı tasvir – te’hi, hazif-zikir, mesel, tezat, bir kelimenin diğerine tercih edilmesi gibi incelikleri ortaya koyan bir tefsirdir.
Mevzui tefsir nedir?
Ülkemizde tematik tefsir, holistik tefsir ve tevhidî tefsir olarak bilinen bu yöntem, Arap ülkelerinde “Tefsir-i Mevduî” olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, günümüz şartlarına en uygun tefsir yönteminin hangisi olması gerektiği sorusuna kısmi bir cevap vermektir.
İrfanı ne demek?
Bilgi, anlayış ve kültür olarak tanımlanır. Arapçada Arif ve İrfan gibi kavramlar, “bilmek”, “tanımak”, “anlamak” anlamına gelen arefe kökünden türemiştir. Bilgelik aynı zamanda tarihsel bir deneyimi ifade eder.
İrfan cenneti nedir?
Arif kelimesinden türemiştir. Bilgi veya anlayış anlamına gelir. Hikmet Cenneti = Beşinci Cennet, Şeriat dilinde Fırdevs-i Ala, aslında Bilgi Cenneti’dir.
İrfan zihniyet nedir?
İnsanın görünür nesnelerin ardındaki gerçekliğe, sonsuzluğa ve birliğe ulaşma yolundaki ruhsal deneyimi ve bu deneyimi ifade eden öğreti.
Tafsili tefsir ne demek?
Yerleşik tefsirin ikinci kısmı ayrıntılı tefsirdir. Ayetlerin bir bütün olarak ayrıntılı açıklaması, ayrıntılı tefsirlerin derlenmesiyle ifade edilir. Tefsîlî tefsir iki kısma ayrılır: rivayet ve dirâyet.
Mukaren tefsir ne demek?
Mukayeseli tefsir metodunun amacı, Kur’an-ı Kerim’deki her bir ayet hakkında müfessirlerin ileri sürdükleri farklı görüşleri bilimsel bir yöntemle derinlemesine incelemektir.
Hermenötik tefsir nedir?
Hermeneutik başlangıçta Kutsal Yazıların yorumlanması veya tefsiri için uygulanmış ve daha sonra genişletilmiştir. Hermeneutik ve tefsir (exegesis) terimleri bazen birbirinin yerine kullanılır. Hermeneutik, yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimi içeren daha geniş bir disiplindir.
Kaç tefsir var?
Kaç çeşit tefsir vardır? Tefsir; rivayet tefsiri ve içtihat tefsiri olmak üzere iki kısma ayrılır.
Tefsir ilmi kaça ayrılır?
İşari tefsir; Ezoterik tasavvufî yorumlara göre yapılan Kur’an tefsirlerine tasavvufi, işari, batıni tefsir denir. Kur’an ayetlerinin zahiri anlamlarından daha derin ve daha hakiki bir anlam taşıdığı inancına dayanan bir tefsir anlayışıdır.
Dirayet ve rivayet tefsiri nedir?
Bu ikili tasnifte Kur’an’ın Kur’an’la, Sünnet’in ise Sahabe ve Tabiûn’un sözleriyle tefsiri rivayet tefsiri olarak kabul edilir. Dirayet Tefsiri ise genel olarak Kur’an’ın dil, kelam ve fıkıh açısından tefsiri olarak tanımlanır.
İşârî tefsirler nelerdir?
Tasavvuf ehlinin kalbinde doğduğuna inanılan işaretlere dayalı olarak âyetlerin tefsiri; tasavvuf ehlinin bu metotla yaptığı yorumlar için kullanılan bir terimdir.