Rumi motifi nedir?
Her çağda önemli bir motif olarak kullanılmış ve birçok çeşidi bulunan Rumi motifi, aslen hayvansal kökenlidir ve ismi “Anadolu’ya ait” anlamına gelir. Motif, bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü İran yaylalarına kadar uzanan Anadolu yarımadasına “Diyâr-ı Rûm” denmesi nedeniyle bu ismi almıştır.
Rumi çeşitleri nelerdir?
Düz, hurdle, sencide, kanatlı, kesik ve kucaklayan rumiler gibi birçok rumi türü vardır. Desendeki işlevlerine bağlı olarak üst ve orta ayırma rumileri olarak adlandırılırlar. 15. yüzyılda kısa ve düz çizgilerde de görülen rumi motifleri genellikle kavisli ve spiral çizgilere yerleştirilir.
Rumi tezhip nedir?
Türk süsleme sanatında geniş kullanım alanına sahip, hayvansal kökenli olduğu söylenen bir motif türüdür. El yazmaları, tabaklar ve murakkaların ezilmiş altın varak ve çeşitli renklerle süslendiği süsleme sanatıdır. Tüm hakları saklıdır.
Goncagül motifi nedir?
Goncagül: “Gül” terimi burada genellikle “çiçek” anlamında kullanılır. Bu motifler, tam olarak açılmamış bir çiçeğin uzunlamasına kesitidir ve tezhip tarzında işlenmiştir. Basit ve küçük bir motif olmasına rağmen, motifte taç yaprakları ve çanak yaprakları vurgulanmıştır.
Sencide Rumi Nedir?
En güzel örneklerine Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler bölümündeki çinilerde rastlanır. -Sencide Rumi; Simetrik olarak düşünülebilse de, geometrideki gibi simetrik değildir. -Kucaklayan Rumi; Sarılı çıkıntılarla süslenmiş bir Rumi motifidir.
Muska motifi ne anlama gelir?
Geleneksel Anadolu dokumalarında sıklıkla görülen muska motifi, sahibini tehlikeli dış etkenlerden korumak için büyülü ve dini bir güce sahip olduğuna inanılan yazılı bir tılsımdır. Muska motifi, nazar olarak kabul edilen nazar olgusuna karşı kullanılmıştır.
Neden Rumi deniyor?
Mevlana’ya verilen Rumi ismi Anadolu anlamına gelmektedir. Mevlana, geçmiş yüzyıllarda Diyar-ı Rum denilen Anadolu ülkesinin bir vilayeti olan Konya’da yaşadığı, hayatının büyük bir bölümünü burada geçirdiği ve türbesinin de burada bulunması sebebiyle Rumi olarak anılmaktadır.
Rumi lakabı nedir?
Daha çok Celaleddin Muhammed Rumi (Farsça: جلالالدین محمد رومی) olarak bilinir. Celaleddin, “dinin yüceliği” anlamına gelen bir Arapça isimdir. Belkhi ve Rumi, bağlılığını ifade eder ve sırasıyla “Belkhi” ve “Romalı” anlamına gelir. İngilizcede, adı sadece Rumi olarak bilinir.
Osmanlıda Rumi ne demek?
Uluslararası alanda Arapça kökenli ve tam anlamıyla “Romalı” anlamına gelen “Rumi” ismiyle de bilinir. Bu ismi almasının sebebi, hayatının çoğunu Doğu Roma İmparatorluğu’nun eski toprağı olan Anadolu’daki Selçuklu Sultanlığı’nda geçirmiş olmasıdır.
Münhani motifi nedir?
Münhani motifi, kıvrımlardan oluşan tezhip ve süsleme sanatında kullanılan bir motiftir. Genellikle kitap tezhiplerinde Rumi motifiyle birlikte kullanılmıştır. Ayrıca zamanla farklı formlar benimseyerek kendine özgü bir tavır geliştirmiş ve bu motif cami süslemelerinde sıklıkla kullanılmıştır.
Zencerek motifi nedir?
Zincir halkaları biçimindeki süsleme motiflerine Zencerek (zencirek) denir. Bir bordürün zencrek olması için kesintisiz olması ve zencrek’i oluşturan çizgilerin birbirinin altından ve üstünden geçmesi gerekir.
Hatai motifi nedir?
“Hatayi”, geleneksel Türk süsleme sanatında, özellikle kitap tezhipleme, çini, cilt ve tekstil sanatında sıklıkla kullanılan bir motif türüdür. “Hatayi”, Orta Asya ve Çin-Türkistan kökenli ve tamamen stilize olmaları nedeniyle genellikle hangi çiçeğin tasvir edildiği net olmayan motifleri ifade eder.
Bulut motifi nedir?
Mitolojik bir figür olan ejderha ve gökyüzündeki yağmur bulutlarından esinlenerek iki ayrı biçimde geliştirilen bulut motifi, Uzakdoğu’dan Orta Asya’ya, Türkistan’dan Anadolu’ya kadar uzanan coğrafyada sanatçıların sevgiyle ve ustalıkla kullandığı motiflerden biri olmuştur.
Karanfil motifi nedir?
Tek dallı bir çiçek olduğu için tasavvufî anlamda Allah’ın birliğini ve sevgiyi temsil eder. Karanfil motifi yenilenmeyi ve baharı simgeler. Bu eser, kırmızı ve yeşil tonlarında 8 karanfilden oluşan bir kompozisyonla özel bir tasarımdır. Sır altı tekniği kullanılmıştır.
Zerefşan tezhip nedir?
Zerefşan, aydınlatma sanatında püskürtme tekniği kullanılarak kağıda uygulanan bir tür altın süslemedir. Kelime Farsçadan gelir. Zer “altın” anlamına gelir ve efşan “saçmak” anlamına gelir ve “altın saçmak” anlamında kullanılır.
El motifi ne anlama gelir?
Bu motif evlenme ve doğumu nazardan koruma isteğini ifade eder. Yaratıcı gücün simgesi olan “el”, insanları hayvanlardan ayıran en önemli organdır. Eller, gücü, kudreti ve hakimiyeti simgeler. Anadolu’da “el motifi” hem gerçekçi hem de stilize yollarla dokumalarda yorumlanır.
Bukağı motifi ne anlama gelir?
Anadolu Türk sanatında önemli bir yer tutan halılardaki sembolik motiflerin hemen hemen hepsi insan duygularını içerir. Bu motiflerden etkilenen motif Bukağı motifidir. Bu motif “bağlılığı ve aile kurumunun ebedi birliğini” sembolize eder.
Göz motifi ne anlama gelir?
Göz motifi, “göze dokunmak” veya “nazar değmek” gibi doğaüstü inançları ifade etmek için dokumalarda yaygın olarak kullanılan bir motiftir. Yaygın inanca göre, “göz” kendinizi göz temasından korumanın en kolay yoludur. Başka bir deyişle, yalnızca göz, kötü gözün zararlı etkilerini önler.
Motif çeşitleri nelerdir?
Figüratif motifler (insan, hayvan, nesne) • Geometrik motifler (üçgen, kare, daire, beşgen, altıgen, vb.) Sembolik motifler ((kozmik) güneş, ay, yıldız, vb.) Motiflerde kaligrafik öğeler de sıklıkla görülmektedir. Çiçek çeşitleri: özellikle lale, karanfil, gül, sümbül, vb.
Tavsiyeli Bağlantılar: Peritonit Nasıl Oluşur